Пятница, 15 января, 2021
  • USD 26.25 | 26.50
  • EUR 30.50 | 31.00
  • RUR 0.41 | 0.43

Страви на Старий Новий рік: ТОП-5 рецептів

В ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Новий рік за старим стилем. Як і на Різдво, в цей день прийнято готувати безліч страв. Важливо, щоб вони були різноманітними і ситними, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим обіцяє бути наступний рік, пише Сьогодні.Lifestyle.

Щедра кутя

Інгредієнти:

200 г м’якої пшениці
150 г маку
50 г волоських горіхів
50 г родзинок
мед
цукор
ванільний цукор
100 мл вершків
30 г вершкового масла
вода

Рецепт приготування:

1. Пшеницю промити в воді і відварити до готовності. Злити рідину і остудити.

2. Мак залити окропом і проварити на слабкому вогні, поки макові зерна не стануть легко розтирати пальцями.

3. Злити воду і пропустити мак через м’ясорубку. Змішати його з пшеницею, додати подрібнені горіхи, розпарені родзинки, мед, ваніль і цукор.

4. Змішати кутю з молоком (вершками) і вершковим маслом, перекласти в миску.

5. Готову кутю подавати охолодженою.

Український борщ з пампушками

Інгредієнти:

250 г яловичини з кісточкою
по 150 г капусти і буряка
50 г моркви
200 г картоплі
3 зубчики часнику
1/2 цибулини
20 г сала
1 ст. ложка борошна
10 г томатної пасти
кріп
корінь і зелень петрушки
лавровий лист
сметана
оцет, рослинна олія

Для тіста:

160 г борошна
10 г цукрового піску
по 5 г дріжджів і рослинної олії
1 яйце
сіль

Рецепт приготування:

1. Зварити м’ясо майже до готовності. Вийняти, розрізати його на 4 порції і покласти назад в киплячий бульйон разом з нарізаними соломкою капустою і картоплею. Посолити і варити на повільному вогні.

2. Протушкувати в бульйоні з рослинною олією і оцтом нарізаний соломкою буряк. Пасерувати з борошном і томатною пастою коріння і цибулю і додати все разом з буряком у борщ (через 15 хвилин після закладки капусти).

3. Нарізати сало, розтерти його з часником і разом з приправами додати в борщ за 5 хвилин до готовності.

4. Вимісити тісто, спекти 16 пампушок і змочити їх соусом. Для приготування соусу розтерти з сіллю часник, додавши рослинну олію і трохи води.

5. Розлити борщ по тарілках, заправити сметаною. Посипати подрібненою зеленню. Подати пампушки.

Свиний рулет з грибами і сиром

Інгредієнти:

1 кг свинячої шиї або корейки без кістки
250 г грибів
100 г твердого сиру
1 цибулина
1 зубчик часнику
сіль перець
рослинна олія
вершкове масло

Рецепт приготування:

1. Зробити уздовж всього шматка м’яса глибокий надріз до половини товщини шматка. Потім зробити надрізи праворуч і ліворуч, також не розрізаючи шматок, а залишаючи стінки товщиною 7-8 мм. Розгорнути шар м’яса, відбити і натерти сіллю, перцем і пропущеним через прес часником.

2. Гриби розрізати на четвертинки і пасерувати до золотистого кольору. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. Перемішати з грибами, посолити і поперчити.

3. На шар м’яса викласти доріжкою, чергуючи, гриби і нарізаний кубиками сир. Згорнути рулет і перев’язати його ниткою або скріпити зубочистками.

4. Обсмажити рулет з усіх боків на сильному вогні, перекласти на змащений вершковим маслом деко. Запікати 1,5 години при температурі 180 С. Коли рулет добре підрум’яниться, накрити його фольгою і довести до повної готовності.

Вареники з картоплею і грибами

Для тіста:

2-3 стакана борошна
3/4 стакана води
1 яйце
1 ч. л. рослинної олії
1 ч. л. солі

Для начинки:

300 г картоплі
100 г печериць або білих грибів
1 цибулина
сіль перець

Рецепт приготування:

1. Картоплю відварити до готовності.

2. Замісити тісто, додавши в борошно яйце, воду, масло і сіль. Розділити тісто на частини і розкачати в маленькі кружечки.

3. Цибулю порубати кубиками і обсмажити з грибами, посолити і поперчити.

4. Заздалегідь відварену картоплю пом’яти в пюре і змішати з грибами і цибулею.

5. Приготувати вареники і відварити їх, опустивши в киплячу підсолену воду.

6. Подавати зі сметаною. При подачі прикрасити гілочкою петрушки.

Гуцульський буряковий салат

Інгредієнти:

3 буряка
300 г консервованої білої квасолі
300 г чорносливу
150 г квашеної капусти
1 цибулина
рослинна олія

Рецепт приготування:

1. Буряк відварити до готовності, очистити і нарізати кубиками.

2. Чорнослив помити і залити окропом на 15-20 хвилин. Потім обсушити і нарізати невеликими шматочками.

3. Квашену капусту помити і нарізати.

4. Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями і обдати окропом.

5. Змішати буряк, квасолю, капусту, цибулю і чорнослив. Додати сіль і перець, заправити рослинним маслом.

Loading...